Våra behandlingar

All behandling är anpassad just till dina önskningar och behov. Vi planerar tidsramen tillsammans. Vi utför rengöring, lagningar, byte av gamla fyllningar, rotfyllningar, broar, kronor, fasader och implantat samt estetisk tandvård.

TIPS, RÅD OCH UTVÄRDERING

Att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd och mellanrumsborstar en gång om dagen är grunden för god tandhygien.

Årlig kontroll hos din tandläkare samt grundlig rengöring hos vår tandhygienist en gång om året hjälper dig att behålla dina tänder friska och starka. Har du gjort kronor, fasader eller andra stora behandlingar kan det krävas efterkontroll och speciell skötsel. Vi hjälper dig med information. Vi uppskattar självklart feed­back på vår service.

UNDERSÖKNING

Vi anser att undersökningen är en viktig del i behandlingsplanen. Därför bokar vi alltid in minst 45 minuter för att få en så god blick över din tandhälsa som möjligt. Det ger dig också möjlighet att ställa frågor om behandlingsplan, kostnader, förmåner osv. Vi kontrollerar tandkött, tunga, gom och eventuella lagningar. Med hjälp av den senaste digitala röntgentekniken får vi en heltäckande bild av din tandstatus utan dröjsmål. Denna teknik är också mer miljövänlig då den har lägre stråldos än den traditionella.

Efter undersökningen ställer vi en diagnos och föreslår åtgärder. Du får ett skriftligt kostnadsförslag på behandlingen. All behandling utförs med ditt samtycke.

För patienter som behöver språkstöd kallar vi in tolk.

LAGNING

Lagning eller fyllning innebär att en tand som gått sönder eller fått ett hål byggs upp till sin ursprungliga form med hjälp av ett fyllningsmaterial.

Fyllningsmaterialet består oftast av komposit/plast men kan även bestå av andra material beroende på vad tandläkaren bedömer vara bäst för din tand.

Är det ett hål i tanden orsakat av bakterier så gör man först rent tanden genom att borra bort den infekterade tandvävnaden och göra rent hålet innan det kan repareras.

Att laga ett hål är helt smärtfritt. Du har alltid rätt till bedövning utan extra kostnad.

Vi lämnar alltid 1 års garanti på fyllningar om tandläkaren inte har föreslagit en krona.

TANDBLEKNING

Vi arbetar endast med successiv tandblekning. Denna metod är skonsam mot tänderna och mer prisvärd. Du utför blekningen hemma och bestämmer själv hur vita tänder du vill ha. Du behåller skenorna och kan återanvända dessa.

I priset ingår:

  • Enklare undersökning av din tandstatus
  • Mindre tandstensborttagning
  • Handledning
  • Kostråd
  • Tandskenor. Våra tekniker tillverkar specialgjutna skenor till dig
  • Tandblekningsgel
  • Fluorlackning

Blekningstiden varierar beroende på hur dina tänder ser ut från början och hur vita tänder du vill ha. Vanligast är 5­7 dagar.

Vi utför tandblekning endast till patienter över 18 år.

IMPLANTAT

Tandimplantat används för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Tandimplantatet består av två delar, en skruv gjord i titan som sätts fast i käken samt en tandkrona som fästs på skruven. Skruven syns inte i munnen utan täcks av en porslinstand som ser ut precis som en vanlig tand.

Med ett tandimplantat kan du tugga och äta precis som med en vanlig tand.

Alla våra implantat sätts av Professor Lars Sennerby med lång erfarenhet inom implantatforskning.

Vi lämnar alltid 2 års garanti på implantatkronor.

 

ROTBEHANDLING

Rotbehandling eller rotfyllning innebär att nerven i tanden har blivit infekterad eller skadad och behöver tas bort. Insidan av tandroten görs rent med hjälp av små filar och utrymmet fylls sedan med ett speciellt rotfyllningsmaterial.

En rotfyllning syns inte från utsidan då fyllningen sitter inne i roten. När tanden är rotfylld är har den inte längre några nerver eller blodkärl och man säger då att tanden är ”död”. På rotfyllda tänder är skörare än icke rotfyllda tänder. Därmed rekommenderas oftast en krona på tanden för att minska risken att tanden spricker.

 

BETTSKENOR

Bettskenor används oftast för att avlasta muskler och käkleder men de kan också användas för att skydda tänder och fyllningar mot slitage. En bettskena är ett tunt tandskydd i plast som används när man sover för att skydda tänder, muskler och käkleder mot slitage.

Tandgnissling eller tandpressning är väldigt vanligt och leder ofta till huvudvärk speciellt på morgonen samt dålig sömn. Tandläkaren kan se på dina tänder om du pressar eller gnisslar.

Alla våra bettskenor är individuellt anpassade efter dina tänder. Bettskenor från apoteket som man formar själv är något som kan ge stora skador på hela ditt bett och något vi starkt avråder från att använda.

Fråga oss om råd vilken bettskena vi rekommenderar för dig.

 

KRONA/BRO

Krona är den del av tanden som syns i munnen. När tandläkaren föreslår en krona beror det oftast på att tanden är såpass skadad att det inte går att göra en fyllning.

En tandkrona görs i två steg. Först slipas den kvarvarande tanden till lämplig form, ett avtryck tas som skickas till en tandtekniker som framställer en krona i porslin. Porslinskronar som ser ut precis som en vanlig tand sätts fast av tandläkaren med ett speciellt klister (kallat cement). Du kan sedan tugga på tanden precis som vanligt.

Vi lämnar alltid 2 års garanti på alla tandkronor.

TANDSTEN

Tandsten är plack som efter en tid i munnen blivit hårt och bildat en sten. Tandsten kan inte tas bort hemma utan tas bort med speciella instrument av antingen en tandläkare eller tandhygienist.

Beroende på hur mycket tandsten som finns och vart på tanden det sitter krävs olika lång tid för att ta bort det.

Hos många patienter leder tandsten till tandlossning vilket kan leda till att tänderna blir lösa och till slut tappas. Genom att gå till en tandhygienist kan det förebyggas.

BOKA TID GENOM ATT RINGA

Ring oss

031-23 21 00

Besöka oss

PILEGÅRDSGATAN 4, 418 77 GÖTEBORG

Maila oss

INFO@ERIKSBERGSTANDVARD.SE